mandag den 21. december 2009

Future til Klimaforum09

På trods af politikerne ikke fik udrettet det store under COP15, var det imponerende at se alt det arbejde NGO’ere og ’almindelige’ mennesker lagde i det. Vi så hvordan Plans ungdomsdelegation, var fyldt med engagement og vilje til at gøre en forskel. Men for at se COP15 i et lidt større perspektiv tog vi til Klimaforum09 i DGI-byen, som var det alternative klimatopmøde for alle.

Der var mennesker samlet fra hele verdenen, og fokus var både hvordan vi sikrer klimaet i fremtiden, men også hvordan vi hjælper de lande, som allerede nu, er hårdt ramte. Vi besøgte Klimaforum fredag d. 18. december, hvor vi var heldige at opleve en meget interessant debat, som lagde vægt på hvad der skal ske efter COP15– ’Taking the Movement Forward: Post-COP15 mobilisations’.

Formålet var udover at diskutere den fremtidige udvikling af ’klimakampen’, at skabe et link mellem de lokale og globale udfordringer. Deltagerne, som var kampagneledere og repræsentanter fra udsatte områder, satte fokus på den ulighed og uretfærdighed klimaforandringerne har medført for verdens mest sårbare befolkningsgrupper.

Generelt kunne vi mærke skuffelsen over de politiske lederes manglende handling, men hovedbudskabet var, at vi ikke må opgive kampen og alle skal gøre en indsats.

Naomi Klein, journalist og forfatter fra Canada, er kendt for hendes politiske analyser og kritik af handelsglobaliseringen. Hun lagde vægt på, at det er vigtigt vi ikke giver op nu, for selvom mange vil sige vi har gjort hvad vi kunne og vi fejlede, er dette ikke tilfældet – som hun siger, we didn’t all try, many of us weren’t allowed to try. Many many comments and ideas were never seriously considered. Many people inside the Bella Center were working extremely hard to prevent action solutions to climate change.

Budskabet er altså at vi skal kæmpe videre - også selvom politikerne fejler!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar