torsdag den 17. december 2009

Desmond Tutu roser unge for klimakamp ved COP15

Børnejournalister søttet af Plan interviewede i dag ærkebiskop, Desmond Tutu på klimatopmødet i København.

Ærkebiskoppen, der er i København for at sikre, at de fattigste lande får en fair aftale, fortalte journalisterne, "Det er fantastisk at se så mange unge mennesker på topmødet. De har ret, når de siger, "det er også vores verden, og I voksne har lavet rod i tingene og bør gøre plads til os."

"En af de mest vidunderlige ting er at se unge mennesker som jer deltage i kampagner som den her," sagde han til Plans journalister.

Den 78-årige nobelprismodtager udtrykte også sin bekymring over, at to grader temperaturstigning sættes som loft for, hvor meget den globale gennemsnitstemperatur må stige.

"I Afrika ville dette betyde en stigning på tre til fire grader - og det er helvede."

"Vi plejede at have forår, sommer, efterår og vinter, men nu er sæsonerne blevet fuldstændig uforudsigelige, vi er bogstaveligt talt prisgivet af himlen over os."

"Når du ikke har mad, når du ikke har tag over hovedet, når du begynder at lide af sygdomme som malaria og kolera, så er det et menneskerettighedsspørgsmål, især når det er noget, der er menneskeligt forårsaget," sagde Tutu.

Den garvede menneskerettighedsforkæmper havde tidligere på dagen lyttet til de detaljerede fortællinger fra folk, der har oplevet dramatiske klimaændringer på egen krop.

En kvinde fra Bangladesh var på randen af tårer, da hun beskrev, hvordan hendes hjem blev ødelagt af cyklonen Sidr i 2007.

Ærkebiskop Tutu tilføjede: "Det er afgørende, at vi hører disse historier. Vi skal lytte til konkurrerende stemmer og handle efter dem."

"Katastrofen er allerede i gang, men vi har magten til at stoppe uretfærdighederne."

Tekst fra www.plandanmark.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar