torsdag den 22. april 2010

Save Pacha Mama

I dag, d.22. april er det Jordens Dag. Evo Morales alternative klimatopmoede har lige netop fokus paa at redde Moder Jord - Pacha Mama. “Either capitalism dies, or it will be Mother Earth”. Mange fattige lande og indfoedte foelte sig oversete ved moedet i Koebenhavn, og Evo Morales holder derfor et moede der ikke samler verdens ledere, men verdens indfoedte befolkninger og delegerede fra mange af verdens fattigste lande. Dertil forskere, aktivister og graesrodsorganisationer.


En af de 17 arbejdsgrupper er structural causes og her er der blandt andet blevet udtalt Siden tidernes morgen er udviklingen af den vestilige kultur og dominering af naturen begyndt med oedelaeggelse af samfund og livstilsformer... menneskets logik er vigtigere end alt - foerst mig, saa mig og altid mig. Problemet i deres oejne er altsaa at mennekset saetter sig selv over naturen i stedet for at leve i harmoni med naturen, derfor staar vi over for de alvorlige problem vi goer i dag, klimaforandringerne. Gruppernes loesningsforslag blev offentliggjort igaar, men jeg har desvaerre ikke kunne finde ud af hvad de naaede frem til endnu - men jeg er paa sagen!

Resten af de 17 grupper er foelgende:

* 02. Harmony with Nature
* 03. Mother Earth Rights
* 04. Referendum
* 05. Climate Justice Tribunal
* 06. Climate Migrants
* 07. Indigenous Peoples
* 08. Climate Debt
* 09. Shared Vision
* 10. Kyoto Protocol
* 11. Adaptation
* 12. Financing
* 13. Technology Transfer
* 14. Forest
* 15. Dangers of Carbon Market
* 16. Action Strategies
* 17. Agriculture and food sovereignty

I gaar talte Naomi Klein, som vi ogsaa saa i DGI-byen under COP 15, hun udtalte, at de vigtigste der vil kommer ud af moedet er “revitalization of the environmental movement, of the climate justice movement.” Dertil sagde hun, “The way climate change is discussed in the north is as if it’s something that is going to maybe happen in the future, it’s just hypothetical, all about grandchildren, not about the children that are living today. So it’s important… for people in the north to hear directly from countries like Bolivia that are living climate change now.”

Uanset hvad der kommer ud af moedet, har det faaet sat fokus paa et af de stoerste problemer i debatten, lige netop som Naomi Klein siger, at klimaforandringerne ikke kun er et fremtidsproblem, men allerede nu et alvorligt problem for en stor del af verdens befolkning og det er den vestlige verden noedt til at se i oejnene. Derfor er det fantastisk at verdens fattige grupper samles og saetter fokus paa dette aspekt samtidig med de kommer med loesningsforslag. Dertil er det ogsaa blevet understreget, at en stor del af ansvaret ligger hos de vestlige lande, “We’re here because industrialised countries have not honoured their promises.”, siger Evo Morales.

citater fra http://pwccc.wordpress.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar