tirsdag den 12. juni 2012

International dag mod børnearbejde

I dag er det FN's internationale dag mod børnearbejde. Plan arbejder hårdt for at ændre forholdene for de millioner af børn, der tvinges til at arbejde i stedet for at gå i skole. Her kan du læse om 11-årige Salma, som ruller indiske cigaretter i stedet for at gå i skole.
 
Salma droppede ud af skolen sidste år. Ikke fordi hun ikke gad at gå i skole, men fordi hendes familie er så fattig, at Salma må hjælpe med at tjene penge. Derfor er hun nu begyndt at rulle traditionelle, indiske cigaretter, som kaldes beedis.

Hver dag arbejder Salma 12 timer, og hun når at rulle omkring 1.500 beedis om dagen. Det giver hende en dagsløn på ca. 12 kroner, som bidrager til familiens overlevelse.

Salma er ikke alene om at arbejde, selvom hun kun er et barn. Det vurderes, at mere end 1,7 millioner indiske børn arbejder med at rulle beedis.
 
Dermed må mange droppe ud af skolen og bliver udsat for sygdomme som tuberkulose, astma, balanceproblemer og forskellige kropssmerter. Store doser nikotin absorberes direkte i kroppen, og børnenes fingrespidser bliver så nedslidte, at de risikerer at hæve op og blive følelsesløse.

Også Salma er syg. Hun lider af gulsot og er yderst skrøbelig. Samtidig har hun fået en ringorm infektion på sit håndled, som følge af dårlig hygiejne. Hun har desperat behov for at komme på et hospital, men kø og transporttid vil koste en dags arbejde og en dags løn. Det har hendes forældre ikke råd til, så Salma må klare sig uden behandling eller medicin

Som en del af Plans globale kampagne Because I am a Girl har vi startet et projekt i Indien, som fokuserer på piger, der ruller beedis. Projektet vil hjælpe 1.500 piger direkte over de næste tre år.

Vi skaber desuden opmærksomhed om børns rettigheder og informerer om de skader, børn udsættes for, når de arbejder. I samarbejde med lokalsamfund og myndigheder arbejder vi med at skabe et system, der forhindrer, at børn arbejder i stedet for at gå i skole.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar