mandag den 20. september 2010

Kunsten at føde uden at dø - i et Uland


I dag mødes FN i New York under dansk og senegalesisk ledelse for blandt andet at diskutere, hvordan man kan nedbringe tallet af kvinder der dør ved fødslen. For selvom der er sket fremskridt, er det langt fra godt nok!

Hver dag dør 1000 kvinder under graviditet og fødsel - og størstedelen af tilfældende sker i Ulandene. Ud af de 1000 tilfælde var 570 af dem i Afrika syd for Sahara, 300 i Sydasien og 5 i højindkomstlande. I Danmark er det en smuk ting at føde og noget mange kvinder ser fremt til, men for mange andre kvinder i verden, er det et spørgsmål om liv og død! Det er et rigtig stort problem, og for at sætte lidt ekstra tal på, er graviditet den største dødsårsag blandt piger mellem 15 og 19 år i det sydlige Afrika. Ikke AIDS, ikke sult, ikke sygdom! Generelt er det unge, raske piger, der rammes hårdest og det kan ikke være rigtigt!

I 2000 satte verdens ledere sig for at reducere mødredødelighed med 75 % mellem 1990 og 2015 - i dag, 5 år før målet skal nås, er man totalt set under halvvejs i mål, med en nedgang på 34 %. Men der er fokus på det, og især er det en vigtig sag for Ban Ki Moon, som selv er født på gulvet i en landsbyhytte - 'Udsigten til, at vi fejler, er meget påtrængende. Dette ville være et helt uacceptabelt svigt' - derfor samles FN altså i dag for at diskutere problemet.

Berlingske Tidende trykte igår artiklen 'Kunsten af føde uden at dø', med fokus på 17-årige Tara Lama fra Nepal der skal føde. For fem år siden, var Nepal de land hvor der døde flest kvinder under fødslen - dette er ændret, og samlet set for hele Asien tallet nedbragt med 52 %, hvorimod den kun er faldet med 26 % i Afrika Syd for Sahara. Læs artiklen her http://www.berlingske.dk/verden/kunsten-foede-uden-doe.

Der skal handles, og det bliver spændende at se, om man kan nå til enighed ved FN mødet.

kilde 2: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/15-09-10/ny-fn-opgoerelse-faerre-kvinder-doer-under-gravidi

Ingen kommentarer:

Send en kommentar