Vulkanudbrud på Java Plan støtter i øjeblikket 4.000 familier, som er blevet fordrevet af tirsdagens vulkanudbrud på det centrale Java. 25 mennesker er omkommet, og mange tusinde måtte flygte fra deres hjem. 40.000 har søgt tilflugt i evakueringslejre - omkring 7.000 af dem er børn. Plan uddeler hygiejnepakker, tæpper og liggeunderlag i to af lejrene. Vi arbejder på at optrappe indsatsen, og inden ugen er omme, er målet at yde støtte til 8.000 familier. Det forventes, at indsatsen vil vare minimum de næste to måneder. Tsunami nær Sumatra Plan er også til stede ud for Sumatras kyst, hvor en tsunami i mandags ramte Mentawai øerne og dræbte over 400 mennesker. Mindst 10 landsbyer menes at være jævnet med jorden af tre meter høje bølger, og omkring 300 mennesker er stadig savnet. Plan samarbejder med regeringen for at hjælpe de overlevende. Vi har allerede opmagasineret lagre af nødhjælpsmaterialer i katastrofeområde til 5.000 familier. Lokale samarbejdspartnere er blevet sat i beredskab og er klar til at rykke ud, hvis og når det bliver nødvendigt. Fra Plan Danmarks nyheder http://www.plandanmark.dk/24509/News#280 |
fredag den 29. oktober 2010
Hjælp til overlevende i Indonesien
onsdag den 27. oktober 2010
Så lige er verden - land for land
læs hele artiklen på, http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/27-10-10/saa-lige-er-verden-land-land
For femte gang har World Economic Forum gjort status over ligestillingen i verden. I Lesotho er ligestillingen på niveau med Danmak, mens ulighederne fortsat er enorme i Chad og Yemen.
World Economic Forum (WEF) har siden 2006 hvert år målt niveauet af ligestilling i de fleste lande i verden. Konkret laves indekset ved at måle på forskellen mellem mænd og kvinder i forhold til sundhed og uddannelse, beskæftigelse og politik.
Ifølge WEF er forskellene generelt mindst, når det kommer til sundhed og uddannelse og størst, når man måler på økonomisk deltagelse og muligheder.
Det gælder dog ikke for Afrika syd for Sahara, som har mange lande liggende højt i forhold til økonomisk deltagelse og muligheder men langt lavere på den samlede liste, hvor lav uddannelsesgrad og lav forventet levetid for kvinder trækker ned.
Danmark ligger nr. 7 som det laveste af de nordiske lande (Island 1, Norge 2, Finland 3, Sverige 4).
Læs hele rapporten på http://www.weforum.org/pdf/gendergap/report2010.pdf
se hele listen på http://www.weforum.org/pdf/gendergap/rankings2010.pdf
læs højdepunkterne på http://www.weforum.org/pdf/gendergap/highlights2010.pdf
søndag den 24. oktober 2010
UN day og Tunesien
Secretary-General Ban Ki-moon
Message on UN Day, 24 October 2010
Jeg er lige kommet hjem fra en fantastisk tur til Tunesien. Tunesien er en af de forholdsvis rige lande i Afrika, og mit indtryk var at de var på vej helt ud af fattigdom, for de bruger omkring 50 procent på uddannelse, og vejen ud af fattigdom er jo uddannelse. Selv om det nok er en meget lang vej.
lørdag den 16. oktober 2010
World Food Day
Dagen skal markere retten til at ingen mennesker skal sulte, og at alle skal have adgang til nok mad.
Tallet på kronisk sultende er faldet for første gang i 5 år, men der er desværre stadig 925 millioner mennesker, der sulter.
Læs mere om det World Food Day og sultproblematikken i en artikel skrevet af Trine Pertou Mach, forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/15-10-10/ms-om-world-food-day-925-mio-kan-ikke-spise-fine-o
tirsdag den 12. oktober 2010
Children + Inspiration = Active Citizenship
fredag den 8. oktober 2010
Nobels Fredspris 2010
Nobels fredspris for 2010 blev tildelt Lio Xiaobo for hans "lange og ikke-voldelige kamp for grundlæggende menneskerettigheder i Kina".
Den norske Nobelkomité begrunder tildelingen med Lio Xiaobos kamp for at menneskerettighederne bliver overholdt i Kina. Nobelkomitéen tror på, at menneskerettigheder er en af forudsætningerne for fred.
På trods af den hurtige økonomiske, sociale og politiske udvikling i Kina, er der stadig store indskrænkninger af menneskerettighederne. Lovgivningen skulle sikre en del af disse rettigheder, men praksis er ofte en anden skriver Nobelkomitéen i pressemeddelelsen.
Liu Xiaobo, der var med i Tiananmen protesterne i 1989, har i mere end to årtier aktivt været fortaler for indførslen af fundamentale menneskerettigheder i Kina og hans kamp støttes af kinesere verden over. Liu Xiaobo afsoner nu en straf på 11 år for tilskyndelse til undergravende virksomhed imod den kinesiske stat.
Nobelkomitéens pressemeddelelse.
Læs mere om Nobelpriserne på http://nobelprize.org
Om vinderen specifikt på http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2010/press.html
torsdag den 7. oktober 2010
Kronisk sult i 22 lande
“Lessons from the experience of many countries show that building longer-term assistance activities in the framework of existing or revitalized local institutions, offers the best hope of long-term sustainability and real improvement of food security. Social protection mechanisms, such as school meals, cash and food-for-work activities and vouchers can make a vital difference in the long term,” Diouf and Sheeran wrote.'
mandag den 4. oktober 2010
Præsidentvalg og uroligheder
Dilma Rousseff det regerende Arbjderpartiets, PT, kandidat fik 46,7 procent af stemmerne ved søndagens præsidentvalg i Brasilien. Dermed blev hun valgets vinder, men hun skulle have været oppe på 50 procent for at undgå en anden valgrunde. Den finder sted 31. oktober, oplyser BBC Mundo mandag.
Socialdemokratiets José Serra fik 32,68 procent af stemmerne, og de Grønnes Marina silva 19,43 procent. Det bliver således José Serra og Dilma Rousseff, der skal ud i en ny valgkamp.
Vinderen overtager 1. januar præsidentposten efter den populære Luiz Inácio Lula da Silva, der ikke kunne genopstille efter at have ledet landet i to valgperioder.
Brasilianerne har stemmepligt. Alligevel var der godt 18 procent eller flere end 24 millioner, der ikke stemte.
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/04-10-10/brasilien-lulas-kandidat-fik-flest-stemmer-men-ikk
og den 10. oktober er der valg i Guinea, det skulle have været afholdt den 19. september men blev rykket på grund af uroligheder i hovedstaden.
og mens vi er ved uroligheder var der mange i Ecuador i torsdags. Politiet strækkede og kastede tåregas på præsidenten, de holdte ham også gidsel på det hospital han blev behandlet på og alt muligt. Så han deklarede undtagelsestilstand og truede med at opløse parlamentet. Men da politiet opdagede at militæret var med præsidenten stoppede de vist, det er mig lidt uklart hvordan det helt præcist stoppede, men det gjorde det. Min søster er udvekslingsstudent i Ecuador og torsdag og lidt af fredag måtte hun ikke gå udenfor, men det gik så over igen på magisk vis.